ΟΛΕΣ/-ΟΙ στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17/5, 10.30 μμ απο το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων


18280048_1403709076318475_427145542_n.jpg
Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης από τους «θεσμούς», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει ένα νέο πακέτο μέτρων που έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στη βάρβαρη αστική διαχείριση και πολιτική που ήδη εφαρμόζει. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν το περαιτέρω τσάκισμα ιδιαίτερα των συντάξεων, με μειώσεις μέχρι και 18% στις κύριες και τις επικουρικές, καθώς και τη μείωση του αφορολόγητου με στόχο το μεγαλύτερο ξεζούμισμα των «από τα κάτω». Βέβαια, όσο και αν οι αφεντάδες φορτώνουν στις πλάτες μας τα βάρη της κρίσης τους, η οικονομία συνεχίζει και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και με την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας δεν υπάρχει καμιά ελπίδα ανάκαμψής της.
Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την επίθεση που συνεχίζει να εξαπολύει ενάντια στην εργατική τάξη και τη νεολαία, προσπαθεί με κάθε μέσο να διαφυλάξει και να ενισχύσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα του ελληνικού κράτους πλάθοντας το μύθο της τούρκικης επιθετικότητας. Με το τρόπο αυτό καταφέρνει να συνάψει συμφωνίες που ενισχύουν την επιρροή του ελληνικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο διεκδικώντας ακόμα και επέκταση των υδάτινων συνόρων του.  Ταυτόχρονα διατηρεί τον ενεργό του ρόλο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, μέσω της συμμετοχής του στο ΝΑΤΟ. Ο ρόλος αυτός αποκτά υλική υπόσταση με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εκτόξευσης πυραύλων στη Συρία από νατοϊκή φρεγάτα της Σούδας στην Κρήτη.
Βασικός πυλώνας στον οποίο χτίζει τη ρητορική και την πολιτική της η κυβέρνηση, είναι αυτός του εθνικισμού. Μέσω του κυρίαρχου αφηγήματος της αστικής τάξης περί τουρκικής προκλητικότητας τόσο στο ζήτημα της Κύπρου αλλά και συνολικά, αλείφει το βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς και των φασιστών, ενώ δε χάνει ευκαιρία συνάντησης με τους υπόδικους χρυσαυγίτες σε κάθε λογής εθνικιστικές φιέστες (βλ. Καστελόριζο, Ιωάννινα) στο όνομα της εθνικής ενότητας. Οι φασίστες βρίσκουν, έτσι, γόνιμο έδαφος και εκμεταλλευόμενοι την κωλυσιεργία των αστικών δικαστηρίων, προσπαθούν να ξαναβγούν στο προσκήνιο με επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών, όπως στη Χίο, καθώς και κόσμου της εργασίας και του κινήματος, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία πήραν την απάντηση που τους άξιζε από το αντιφασιστικό κίνημα.
Την ίδια στιγμή που οι φασίστες αλωνίζουν ελεύθεροι σπέρνοντας το ρατσιστικό και εθνικιστικό τους οχετό, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παραμένουν σε καθεστώτα εγκλεισμού σε στρατόπεδα συγκέντρωσης παρά την όποια τους θέληση, χωρίς τη δυνατότητα εργασίας ή ισότιμης εκπαίδευσης των παιδιών μαζί με τους/τις ντόπιους/-ες στο τυπικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της ΕΕ, θεωρεί την προσφυγιά παρανομία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κατάδικους, υιοθετεί μέτρα αποτροπής, επαναπροωθήσεων, απελάσεων και εγκλεισμού, αναλαμβάνοντας το ρόλο του θεματοφύλακα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και καταλήγει να μετατρέπει τους πρόσφυγες πιόνι στις μνημονιακές διαπραγματεύσεις.
Η επίθεση, όμως, δεν σταματά εκτός των τειχών του πανεπιστημίου. Ο προϋπολογισμός για την παιδεία που έχει μειωθεί κατά 70% από το 2010 και τα κλεμμένα αποθεματικά των Πανεπιστημίων συντελούν στη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων συνεχίζεται, αφήνοντας την λειτουργία των πανεπιστημίων (ως αυτοχρηματοδοτούμενα) στα χέρια των επιχειρήσεων,  την επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακούς-προπτυχιακούς φοιτητες και την υποβάθμιση των πτυχίων μας.  Η μέριμνα κατακρεουργείται , στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, με τη χορήγηση του στεγαστικού επίδοματος από τον ήδη τσακισμένο προυπολογισμό του πανεπιστήμιου, οι εστίες δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες για στέγαση όλων των φοιτητών με τους “τυχερούς” που διαμένουν στις φοιτητικές κατοικίες να αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο-χαράτσι την ίδια στιγμή που η λέσχη οδεύει στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.
Συγκεκριμένα στη σχολή μας, η εκπαιδευτική διαδικασία παρακωλύεται από την έλλειψη καθηγητών ( πχ στα εργαστήρια Ανατομίας, Ιστολογίας), την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού με αποτέλεσμα τα εργαστηρια να πραγματοποιούνται με τη μορφή υποχρεωτικών διαλέξεων (πχ εργαστήριο Βιολογίας). Για να καταστεί δυνατή η εκπαίδευση μας είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε από ιατρικές ποδιές μέχρι συγγράματα και στηθοσκόπια μετακυλίοντας  το κόστος φοίτησης από την κρατική μέριμνα στις πλάτες των φοιτητών.
Ταυτόχρονα οι μνημονιακές πολιτικές έχουν φέρει τα νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία σε τραγική κατάσταση, θυσιάζοντάς την στο βωμό της ανάκαμψης της οικονομίας. Στα νοσοκομεία η επίθεση κινείται στην ίδια κατεύθυνση, υποχρηματοδότηση-υποστελέχωση με στοχο είτε το κλείσιμο είτε το ξεπούλημα σε ιδιώτες.  Τα νοσοκομεια, σήμερα, -όσα δεν έχουν κλείσει- λειτουργούν μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού.

18254262_1403709402985109_1488313770_n.jpgΗ πρωτομαγιά ήταν ένας σταθμός συνάντησης των αγωνιστικών κομματιών της κοινωνίας και η συνέχεια του αγώνα διάφορων πληττόμενων χώρων. Οι εργαζόμενοι-ες με το φοιτητικό κίνημα και τη νεολαία στο πλευρό τους έχουν να οργανώσουν τη μάχη της γενικής απεργίας ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων.  Στις μάχες αυτές, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες,  έχουμε να προτάξουμε την ταξική ενότητα και αλληλεγγύη με ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα μεταβατικών διεκδικήσεων που θα έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα των εξουσιαστών και θα στοχεύει στον έλεγχο της οικονομίας και την εξουσία των ίδιων των εργαζομένων.
Ο έλεγχος φοιτητών και εργαζομένων στο πανεπιστήμιο και συνολικά των εργαζομένων στους χώρους εργασίας ταυτόχρονα με τη ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ και τη διαγραφή του χρέους προβάλλουν σαν αναγκαιότητα σε ένα πλαίσιο κρίσης και αποσάρθρωσης των κρατών και των ενοποιήσεών τους.
ΟΛΕΣ/-ΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 3/5, 14.00 στην αίθουσα του α’έτους

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε