ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Το εξάμηνο ξεκινάει και οι πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του «μνημονιακού παραδείσου» του κεφαλαίου συνεχίζονται. Οι πολιτικές αυτές είναι που οδηγούν τα ιδρύματα στην υποχρηματοδότηση και τη διάλυση. Πρώτη βλέπουμε να χτυπιέται η μέριμνα, ενώ πιστό εκφραστή αυτής της στρατηγικής αποτελεί η πρυτανεία του πανεπιστημίου και η προεδρεία του ΤΕΙ, οι οποίες μεριμνούν μόνο για εργολάβους και εταιρείες συμμετέχοντας ενεργά στην επίθεση προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΤΑΪΣΕΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ  Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια φαίνεται να φροντίζει περισσότερο για την υποσίτιση παρά για τη σίτιση των φοιτητών. Η 1η μερίδα στη λέσχη έχει μειωθεί και η δεύτερη μερίδα εκλείπει(εκτός κι αν θεωρείται 2η μερίδα ένα πιάτο με 2-3 βραστές πατάτες ή με μια πιρουνιά παστίτσιο), την ώρα που η ποιότητα του φαγητού έχει πέσει στο ναδίρ. Δε λέμε να φτιάχνει τα φαγητά ο Άκης Πετρετζίκης, απλά ζητάμε μια αξιοπρεπή ποιοτικά και ποσοτικά διατροφή, κάτι που το πανεπιστήμιο δεν προσφέρει. Κι αυτό είναιι αναμενόμενο από τη στιγμή που τη λέσχη την έχει αναλάβει εταιρεία catering που προσπαθεί να μειώσει τα κόστη όσο περισσότερο γίνεται. «Να λέτε και ευχαριστώ που τρώτε και δωρεάν» είναι μία από τις δηλώσεις του αντιπρύτανη Μπάκα προς τους φοιτητές, σαν να κάνει κάποιου είδους ελεημοσύνη,  δείχνοντας ξεκάθαρα το πόσο νοιάζει τις πρυτανικές αρχές η σίτιση των φοιτητών. Τα οικονομικά να βγαίνουν κι όλα τα άλλα… Επειδή όμως τα οικονομικά δε βγαίνουν, είναι πλέον μπροστά μας ο κίνδυνος να μπούν εισοδηματικά κριτήρια για το ποιος θα έχει το δικαίωμα να τρώει δωρεάν στη λέσχη, όπως γίνεται ήδη στο ΤΕΙ Ηπείρου καθώς και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας.

ΟΤΑΝ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΣΟΥ
Έκτακτη είδηση: Όπως μας ενημερώνει η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη διάθεσή της θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε μήνα το χαρτζιλίκι που μας δίνουν οι γονείς μας για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας. Μάλιστα, θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα ψάχνει τις τσέπες των φοιτητών για τυχόν ψιλά μήπως και σωθεί η χρονιά.
Το παραπάνω γεγονός είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα των εστιών της Δουρούτης. Το πανεπιστήμιο αξιώνει 45 ευρώ από τον κάθε εστιακό φοιτητή ο οποίος για να πάρει δωμάτιο πέρασε από ένα διαγωνισμό φτώχειας όπου ο υπέρφτωχος είναι αυτός που στεγάζεται ενώ ο σκέτο φτωχός, λιγότερο φτωχός, ο σχεδόν φτωχός, ο οριακά φτωχός ενδέχεται να μείνει εκτός. Κι έρχεται μετά η πρυτανεία και απαιτεί λεφτά από αυτούς που διεκδικούν ΔΩΡΕΑΝ στέγη γιατί ακριβώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν. Έχει φτάσει σε σημείο να βάζει όσους φοιτητές παίρνουν πτυχίο και «χρωστάνε» να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα ξεπληρώσουν το χρέος τους προς το «δωρεάν» πανεπιστήμιο. Έστω, όμως, ότι οι φοιτητές έχουν αυτά τα χρήματα χωρίς να στερούνται βασικές τους ανάγκες. Τα 45 ευρώ γι αυτή την περίπτωση είναι ένα ποσό το οποίο θα λείψει από την κοινωνικοποίηση τους ή από την πνευματική τους καλλιέργεια. Με αυτό το ποσό ένας φοιτητής μπορεί να πάει ευκολότερα να δει μια ταινία, να βγει για ποτό, να αγοράσει ένα βιβλίο. Φοιτητής είναι στο κάτω κάτω, όχι σκλάβος. Αλλά μάλλον για την πρυτανεία θα πρέπει να είναι σκλάβος ώστε αύριο μεθαύριο να δουλεύει αποκλειστικά για τα αφεντικά και να πληρώνει ό,τι χαράτσι του βάζουν.

ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΤΕΛ
Μπορεί το πανεπιστήμιο να μη νοιάζεται για σένα, όμως νοιάζεται για τα ευρουλάκια που βγάζει το κτελ από σένα. Γιατί 1,20 τη μέρα για πηγαινε - έλα κέντρο-πανεπιστήμιο είναι ένα σεβαστό ποσό που ακουμπάει ο φοιτητής για να παρακολουθήσει μαθήματα, εργαστήρια, κλινικές κλπ. Κάποιες φορές ενδέχεται να το κάνει αυτό 2 φορές τη μέρα και άρα 2,40/μέρα για ΔΩΡΕΑΝ εκπαίδευση. Όταν ο πρύτανης άκουσε το αίτημά συλλόγων και αγωνιστών φοιτητών για δωρεάν μεταφορές απάντησε χαρακτηριστικά «Να πάτε να σπουδάσετε στην Κομοτηνή που είναι δωρεάν τα αστικά» δείχνοντας ξεκάθαρα τη στάση που κρατάει γι αυτό το ζήτημα. Ξέχασε, φυσικά, να αναφέρει ότι οι δωρεάν μεταφορές δε χαρίστηκαν στους φοιτητές ούτε από τους πρυτάνηδες ούτε από το κράτος αλλά κατακτήθηκαν μέσα από συλλογικούς αγώνες.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ
Εμείς, από την πλευρά μας, θεωρούμε πως το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες, τις γενικές συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις πρέπει να επιβάλλει τις ανάγκες του και να διεκδικήσει δημόσια και δωρεάν παιδεία και δωρεάν παροχή σίτισης, στέγασης και μεταφορών. Στο πλευρό των εργαζομένων, έχει να παλέψει συνολικά ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης, κράτους και αφεντικών, που στο πανεπιστήμιο διαρθρώνεται στην διάλυση και επιχειρηματικοποίηση.




Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε σε συγκρότηση πρωτοβουλίας φοιτητών/τριών, συλλόγων και συλλογικοτήτων για τη διεκδίκηση της μέριμνας που αρμόζει στις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη τους την Πέμπτη 16.3 στην Ιατρική στις 2μμ.


Σχήματα ΕΑΑΚ Ιωαννίνων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε