"Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" μέχρι να βρούνε τα αιτήματά μας δικαίωση

Για άλλη μια φορά, εν όψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρακτικές αυταρχισμού και τρομοκράτησης μέσα στο πανεπιστήμιο.
Την Τέταρτη το βράδυ, 12/11, μετά τη λήξη των μαθημάτων και με εντολή του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Φορτσάκη, το κτήριο της ΝΟΠΕ(Νομικής, Οικονομικού και Πολίτικων Επιστήμων) στην Αθηνά περικυκλώθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ το ίδιο συνέβη και γύρω από το χώρο της πρυτανείας, όπως επίσης και στο κτήριο της ΑΣΟΕΕ. Φαίνεται ότι, εν όψει Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. Πολιτικού την Πέμπτη 13/11 και υλοποίησης της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. Νομικής για κατάληψη της σχολής την Παρασκευή και εκδήλωση με θέμα το την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο “κύριος” Φορτσάκης έχει πολλά να φοβάται.


Την ίδια μέρα κιόλας δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι (ΕΜΠ, ΦΜΣ, Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική κλπ) πήραν απόφαση μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους για καταλήψεις και συμμέτοχη σε πορείες που πραγματοποιήθηκαν την ίδια, αλλά και την επόμενη ημέρα με κύρια αιτήματα: ‘‘δημόσια και δωρεάν παιδεία’’, ‘‘όχι στην καταπάτηση του ασύλου’’, ‘‘άμεση παραίτηση του πρύτανη Φορτσάκη’’, και ‘‘κάτω η κυβέρνηση’’. Στην πορεία συμμετείχαν μαθητές και εργαζόμενοι (εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες υπ. Οικονομικών, εργαζόμενοι της Coca Cola) με αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις τους. Η πόλη γέμισε με ματ, που απέναντι στην ειρηνική διαδήλωση με αφορμή τα παραπάνω επεισόδια, απάντησαν με ακραία καταστολή, με επακόλουθο τον τραυματισμό 40 φοιτητών ενώ ήδη έξω από τη ΝΟΠΕ είχαν προηγηθεί άλλοι 2 τραυματισμοί φοιτητών του φ.σ. οικονομικού.


Η επιστράτευση των ματ προκύπτει από το φόβο της ίδιας της κυβέρνησης και όλων των θεσμικών της οργάνων απέναντι στο ξεδίπλωμα ενός μαζικού φοιτητικού κινήματος που θα συσπειρώσει νεολαία και εργαζομένους απέναντι στην βάρβαρη πολιτική που ασκείται. Από την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, οι μαθητές βγαίνουν μαζικά στο δρόμο εναντία στο Νέο Λύκειο με τις καταλήψεις σχολείων να φτάνουν τις 500 πανελλαδικά, ενώ στις 6 Νοέμβρη σε πόλεις όπως στην Αθηνά και στα Γιάννενα πραγματοποιούνται μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια


Η συνεχεία δόθηκε ανήμερα της 17 Νοέμβρη, 41 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν ενεργά στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα, τονίζοντας την διαχρονικότητα των αιτημάτων του τότε. Γιατί η αλήθεια είναι πως το σημερινό καθεστώς χούντα δεν είναι, όμως είναι επίσης αλήθεια πως ζούμε μια από τις πιο ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές περιόδους της ιστορίας αυτού του τόπου. Παρά την προπαγάνδα των ΜΜΕ τα οποία πιστά στα κυβερνητικά συμφέροντα τους διαστρεβλώνουν την αλήθεια με επιχειρήματα του τύπου «η γενιά του πολυτεχνείου φταίει για την κατάντια μας», «στο πολυτεχνείο δεν υπήρξαν νεκροί», το Πολυτεχνείο μας θυμίζει ότι η κοινωνία αλλάζει με εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Τόσο μελανί για να πολεμήσουν ότι πιο πρωτοπόρο γέννησε αυτός ο τόπος.



Πως μεταφράζεται όμως το αίτημα για δημόσια και δωρεάν παιδεία που προτάσσει η νεολαία για το πανεπιστήμιο στην περίοδο που διανύουμε? Οι οργανισμοί φέρνοντας στο επίκεντρο την μειωμένη χρηματοδότηση που οδηγεί σε διάλυση του πανεπιστήμιου και οι ιδιωτικοποιήσεις των σχολών μας, που όπως αποδεικνύεται δεν είναι τόσο μακριά όσο φαντάζουν, έρχονται να αλλοιώσουν ακριβώς αυτόν τον χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γεγονός αποτελεί ότι στο ΤΕΙ Αθηνάς είναι πλέον δυνατή η ανοιχτή χρηματοδότηση από ιδιώτες με bonus μια έδρα επιτίμου καθηγητή αν προσφέρεις πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, ποσό που σου επιτρέπει να εκμεταλλευτείς το πανεπιστήμιο για διεξαγωγή ιδιωτικών σεμιναρίων. Άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά θέσεων στο συμβούλιο διοίκησης του ΠΑΜΑΚ από την ιδιωτική πλέον Δ.Ε.Η. που θα το χρησιμοποιεί για τα συμφέροντα της και επίσημα. Επιπλέον, οι εταιρίες εμπλέκονται και στην έρευνα των εργαστηριών όπου μπορούν να την κατευθύνουν και να την εκμεταλλευτούν για να καρποφορήσουν. Χέρι-χέρι με την ιδιωτικοποίηση έρχονται οι διαγραφές των φοιτητών που θα εξασφαλίσουν περαιτέρω απολύσεις διοικητικών υπάλληλων και καθηγητών στοχεύοντας σε πλασματικά καλύτερες αξιολογήσεις των ελληνικών πανεπιστήμιων σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε.


Βέβαια, η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων υπάγεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση εν μέσω μίας κρίσης που συνεχώς βαθαίνει. Η έξοδος από τα Μνημόνια ήταν το λάβαρο του κυβερνητικού διδύμου για την εξάντληση της τετραετίας του. Όμως ακόμα και τα δημοσιεύματα της Καθημερινής δείχνουν ένα οικονομικό αδιέξοδο με τις αγορές να στέλνουν σε απαγορευτικά ύψη τα επιτόκια δανεισμού. Έτσι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να περάσει ένα νέο Μνημόνιο και ένα νέο πετσοκομμένο προϋπολογισμό. Αυτό αποτυπώνεται σε νέες απολύσεις και διαθεσιμότητες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε συνάρτηση με την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας και των υπηρεσιών προκειμένου να δοθούν λεφτά στους τραπεζίτες για να περιορίσουν τις μαύρες τρύπες του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει ένα αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα των αφεντικών στην Ελλάδα και να ικανοποιήσει τα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα ενάντια σε αυτά της Τουρκίας όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο. Για να το κάνει αυτό φτάνει στο σημείο να συνεργάζεται με τη χούντα του Σίσι στην Αίγυπτο και να μοιράζει το χάρτη με βάση την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων οξύνοντας τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.


Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση την οδηγεί στην αναζήτηση πολιτικής στήριξης ακόμα και στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Στα πλαίσια αυτά τροποποιεί τον ποινικό κώδικα δίνοντας απροκάλυπτη βοήθεια στη Χρυσή Αυγή ανοίγοντας το δρόμο για την αποφυλάκισή των στελεχών της, καθώς πλέον προϋπόθεση για να τιμωρηθούν σε βαθμό κακουργήματος για την ίδρυση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης θα είναι η επίτευξη οικονομικού οφέλους από τη διαδικασία αυτή. Επιπλέον, η πολιτική της λιτότητας και του ρατσισμού που επιβάλλει το σύστημα δημιουργεί ένα εύφορο έδαφος για την άνοδο του φασισμού και της ακροδεξιάς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη..Οι φασίστες λοιπόν παίζουν το ρόλο της κατασταλτικής δύναμης εκεί δε μπορεί το ίδιο το σύστημα να επιβληθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διάλυση του σωματείου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, όπου η Χρυσή Αυγή με τη στήριξη των εφοπλιστών με τα τάγματα εφόδου της εναντιώθηκε στις διεκδικήσεις των εργάτες του σωματείου, με στόχο τη μετατροπή των χώρων εργασίας σε σύγχρονα Νταχάου. Για εμάς το ζήτημα του φασισμού δε θα λυθεί από καμία κυβέρνηση. Όσο ''αντιφασίστας'' και να δηλώνει ο Σαμαράς περνώντας δήθεν αντιρατσιστικά νομοσχέδια, δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το τι μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση που προκλητικά αθωώνει τα αφεντικά-δολοφόνους στη Μανωλάδα, που πνίγει μετανάστες στα σύνορα με τη FRONTEX και ανοίγει στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η μοναδική λύση είναι ένα μαζικό αντιφασιστικό κίνημα συνδεδεμένο με την εργατική τάξη που θα παλεύει με αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά αιτήματα και θα τσακίζει τους φασίστες όπου και να εμφανίζονται.


Για εμάς η μόνη λύση απέναντι στην κρίση αποτελεί το να πέσει αυτή η κυβέρνηση και κάθε επίδοξος διαχειριστής της και ως απάντηση να έρθει η διαγραφή του χρέους και η κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων βιομηχανιών με εργατικό έλεγχο, αιτήματα που μόνο οι εργαζόμενοι με τους φοιτητές και τους μαθητές στο πλάι τους μπορούν να υλοποιήσουν. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα δε θα πηγαίνουν στους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές αλλά στην ικανοποίηση των αναγκών μας. Τα προστάγματα αυτά συνδέονται με τη ρήξη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και όλους τους μηχανισμούς που επιβάλλουν. Απέναντι στη ρατσιστική ατζέντα της κυβέρνησης και της ΕΕ προτείνουμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που αποτελούν οργανικό κομμάτι της εργατικής τάξης και η οποία είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστούν τα ίσα δικαιώματά τους.


Ο μόνος τρόπος να παλέψουμε εναντία στην επίθεση σε μια παιδεία που μας εντατικοποιεί, που μας υποτάσσει στα καπιταλιστικά πρότυπα και μας εναρμονίζει με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, που θέλει να βάλει δίδακτρα στις σχολές μας και να μας πετάξει έξω απ αυτές, που θέλει να μας στρέψει στον ατομικισμό και την ανταγωνιστικότητα, απέναντι σε ένα σύστημα που γεννά κρίσεις φτώχεια και πολέμους, εμείς καλούμαστε και πρέπει να απαντήσουμε μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες με αγωνιστικές αποφάσεις. Μέσα από κινητοποιήσεις και καταλήψεις, καθιστούμε σαφές πως οι φοιτητές μπορούν και πρέπει να λειτουργούν το πανεπιστήμιο με γνώμονα τις ανάγκες τους, να ασκούν πίεση για την κάλυψη των αναγκών τους και συνδεδεμένοι με τους εργαζομένους να επιβάλλουν αλλαγές σε ολόκληρο το οικονομικό και πολίτικό σκηνικό.


Την Πέμπτη 27/11 οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μετά από πολλές πιέσεις από τη βάση των εργαζομένων προς τις ηγεσίες κήρυξαν Γενική 24ωρη Απεργία, αντιτιθέμενες στις βάρβαρες πολιτικές των απολύσεων, των υποχρηματοδοτήσεων και του ξεπουλήματος κάθε δημόσιου αγαθού. Σκοπός μας είναι η σύνδεση με τους εργάτες και τους εργαζομένους γι αυτό χρειάζεται εμείς να πάρουμε αγωνιστική απόφαση ενισχύοντας τα αιτήματα για δωρεάν σπουδές, λεφτά για την παιδεία και δημόσιο πανεπιστήμιο στα χέρια των φοιτητών και των εργαζομένων του.

RESISTANCE EAAK

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε