Πόσο τηλεοπτικό χρόνο αξίζει ένα νεκρό παιδάκι;

Πόσο τηλεοπτικό χρόνο αξίζει ένα νεκρό παιδάκι;
Πραγματικά συγκλονιστικές οι εικόνες των γονιών που κλαίνε για τα αδικοχαμένα παιδιά τους στις ΗΠΑ. Πολύ σωστά τα ελληνικά κανάλια αφιερώνουν σχεδόν το μισό δελτίο ειδήσεων. Ή μήπως όχι; Μήπως η κάλυψη της συγκεκριμένης είδησης έχει κάτι βαθιά προσβλητικό για άλλα παιδάκια που πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο;

Τα δεκάδες παιδιά που σκότωσε ο ισραηλινός στρατός στην πρόσφατη επιδρομή στη Γάζα ήταν μικρότερα σε ηλικία – ανάμεσά τους και βρέφη – δεν έπαιξαν όμως πρώτο θέμα στα δελτία και κανένας δεν τους αφιέρωσε τόσο χρόνο.
Εκείνα τα παιδάκια ήταν απλώς αριθμοί. Δεν μάθαμε τα ονόματά τους. Δεν είδαμε τόσα κοντινά πλάνα των γονιών τους να δίνουν συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα. Φταίει βέβαια και το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός ρίχνει αληθινά πυρά εναντίον των δημοσιογράφων ακριβώς για να μην συγκεντρώνουν τέτοιες εικόνες. Είναι όμως μόνο αυτό;
Οι δημοσιογράφοι που έχουμε ασχοληθεί με το μεσανατολικό ξέρουμε τι θα συνέβαινε εάν κάποιος Έλληνας αρχισυντάκτης έκανε το ίδιο ρεπορτάζ για τα παιδιά της Γάζας. Ένα μέλος του ισραηλινού λόμπι θα έστελνε μια επιστολή διαμαρτυρίας στον διευθυντή του σταθμού και θα έκανε και μερικά ακόμη τηλέφωνα ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο λάθος.
Ευτυχώς πλέον τέτοια λάθη δεν συμβαίνουν. Οι αρχισυντάκτες των νυχτερινών δελτίων ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Ξέρουν ότι αν η θάλασσα στη χώρα σου αρχίζει να ξεβράζει νεκρούς ανθρώπους εσύ πρέπει να βρεις ένα καλό θέμα στην άλλη άκρη του κόσμου για να τραβήξεις την προσοχή του κοινού.
Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μπορεί να πλήξει την ηθική υπόσταση νεοναζιστικών οργανώσεων που τόσο κόπο έκανες για να νομιμοποιήσεις στα μάτια του κοινού σου. Μπορεί επίσης να πλήξει τους αγαπημένους σου βουλευτές. Αυτούς που παρελαύνουν στα «τάλεντ σόου» για λίγα ψίχουλα δημοσιότητας. Αυτούς, που με τις ερωτήσεις τους στη βουλή διαμαρτύρονται για τα χρήματα που ξοδεύει το ελληνικό κράτος για τη διάσωση ανθρώπων που πνίγονται στη θάλασσα.
Αν δεις όμως ότι κάποιοι δείχνουν ένα μικρό ενδιαφέρον ακόμη και γι΄αυτά τα «αποβράσματα» τους μετανάστες πρέπει αμέσως να τους στερήσεις την ανθρώπινη υπόσταση. Τους αποκαλείς «λαθρομετανάστες» και φροντίζεις να μην μαθευτεί ποτέ το όνομά τους. Το όνομα μετατρέπει ένα κουφάρι σε άνθρωπο.
Ευτυχώς θα υπάρχουν  πάντα άνθρωποι που θα αμφισβητούν τον πολιτισμό των νυχτερινών δελτίων. Όπως ο Στάθης Δρογώσης. Πρόλαβε μέσα σε λίγες ώρες να γράψει ένα τραγούδι για τους ανθρώπους που πνίγηκαν στις ακτές της Λέσβου.  http://soundcloud.com/stathis-drogosis/9tsokjoaiufh
Άρης Χατζηστεφάνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε