ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ




Ρημάζουν την Υγεία

Σχεδόν 1,4 δις ευρώ επιχειρεί να κόψει από τις δαπάνες για την Υγεία το νέο πακέτο μέτρων χωρίς σε αυτό το νούμερο να συνυπολογίζονται οι περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των γιατρών και τα δώρα των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία.
800 εκατομμύρια ευρώ από αυτά αφορούν περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, 111 εκατομμύρια από τη μείωση στις δαπάνες των νοσοκομείων, 195 από μείωση του λειτουργικού κόστους του ΕΟΠΠΥ, 150 από ΣΔΙΤ καιιατρικό τουρισμό”, από ιδιωτικοποιήσεις δηλαδή στο χώρο των νοσοκομείων.
Οσον αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη, από το καλοκαίρι η κυβέρνηση συζητούσε την απίστευτη πρόταση να οριστεί ετήσιο πλαφόν 1500 ευρώ για την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη που μπορεί να καλύψει ένα ταμείο σε ένα ασφαλισμένο - με δύο λόγια να απαγορεύσει στους ασφαλισμένους να έχουν την απαραίτητη περίθαλψη τη στιγμή που θα τη χρειαστούν!
Το υπουργείο απέσυρεροσωρινά;) την πρόταση με την οποία ισχυριζόταν ότι θα εξοικονομούσε 182 εκατομμύρια. Αλλά τώρα, βάζοντας στόχο ναεξοικονομήσειτο σχεδόν πενταπλάσιο ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ, συζητάειισοδύναμά της”: την εκτίναξη στις τιμές των φαρμάκων πρώτης γραμμής στα ύψη, με ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, καθώς επίσης και τη συμμετοχή στα νοσήλια – με το ίδιο αποτέλεσμα για τους ασφαλισμένους.
Τα 111 εκατομμύρια των περικοπών στα νοσοκομεία πάνε μαζί με το κλείσιμο νοσοκομείων και εκατοντάδων κλινικών μέχρι το τέλος του χρόνου, με την τρόικα να προτείνει την εκχώρηση αρμοδιοτήτων φύλαξης, καθαριότητας, υπηρεσιών σίτισης κλπ σε ιδιώτες και τηναξιοποίηση πλεοναζουσών νοσοκομειακών δομών” με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ενοικίαση μονάδων σε ιδιώτες.
Ιδιώτες
Σε μια περίοδο που ο κόσμος στρέφεται μαζικά προς τα δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα τις δημόσιες δομές υγείας - με την αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία να έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 28% - η κυβέρνηση διαλύει το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, προκειμένου να ενισχύσει τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Σε μια χώρα, που όπως αναφέρει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ σε μελέτη του το 2010, οι ιδιωτικές δαπάνες έφταναν το 3,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ΕΕ των 15, ενώ οι δημόσιες δαπάνες ήταν από τις χαμηλότερες, με δισεκατομμύρια ευρώ να καταλήγουν απο τις τσέπες ή τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων κατευθείαν στις τσέπες των Αποστολόπουλων και των Κοντομηνάδων.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Μόλις πριν από δέκα χρόνια τα ταμεία κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος των νοσηλίων, εξετάσεων και της φαρμακευτικής δαπάνης στα δημόσια νοσοκομεία. Πέρσι, από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων (απογευματινή λειτουργία με 60ευρο και «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία) τα έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2011 ήταν 25,5 εκατομμύρια ευρώ και τα έσοδα μόνο από τα απογευματινά ιατρεία για το πρώτο τετράμηνο του 2011 15,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται οι εργαστηριακές εξετάσεις από τις οποίες για το ίδιο χρονικό διάστημα, πχ στον Ευαγγελισμό οι ασθενείς κατέβαλλαν 263.700 ευρώ τον μήνα.
Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει αν περάσουν τα νέα μέτρα. Την ίδια στιγμή, που η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει μειωθεί καθώς οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ο ΕΟΠΠΥ έδωσε την τηλεφωνική γραμμή του σε ιδιώτες με την τιμή να εκτινάσσεται από 0,03 ευρώ ανά κλήση σε πάνω από ένα ευρώ και από τις τέσσερις εταιρίες που ανέλαβαν να μας δείξουν στην πράξη πως ο ανταγωνισμός και η αγορά ρίχνουν τις τιμές αναβαθμίζοντας την παροχή υπηρεσιών υγείας...
απόσπασμα από Εργατική Αλληλεγγύη τ.1035

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Τελικά η περικοπή στο ιατρικό μισθολόγιο δεν θα είναι ούτε 8%, ούτε 13%.
Θα είναι 18%!
Κι αυτό μέχρι στιγμής. Για αύριο δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει σφού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με το οποίο συναντήθηκε χτες η ΟΕΝΓΕ, αλλάζει σχεδιασμό και αυξάνει κάθε πρώί το ύψος της περικοπής.
Μόνο οργή επικρατούσε χτες όταν έγιναν γνωστά τα νέα, τα οποία συνεκτιμήθηκαν από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που συνεδρίασε αμέσως μετά τη συνάντηση από κοινού με δεκάδες προέδρους Ενώσεων στα κατάμεστα γραφεία της ΟΕΝΓΕ.
Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ είναι οι εξής:
Οδηγούμαστε σε μετωπική ρήξη με την κυβέρνηση και ξεκινούμε κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι την ανατροπή της άκρως ανθυγιεινής κυβερνητικής πολιτικής.
  • Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούμε 24ωρη απεργία
  • Από την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου ξεκινούμε πανελλαδικά επίσχεση εργασίας ειδικών και ειδικευομένων σε όλα τα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας
  • Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου πραγματοποιούμε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα και συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας σε συντονισμό με άλλους κλάδους και κοινωνικούς φορείς.
  • Συμμετέχουμε στη γενική απεργία που θα προκηρύξουν οι συνομοσπονδίες σύντομα.
  • Ξεκινούμε άμεσα Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων και Περιφερειακές Συσκέψεις σε όλη τη χώρα.
 Και έπεται συνέχεια
πηγήygeianet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε