Σαντιάγο, Χιλή: Ενημέρωση από τις οδομαχίες της 28ης Ιούνη

Την Πέμπτη, 28 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο και διάφορες πόλεις σε όλη τη Χιλή μία από τις τόσες πορείες που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα από σπουδαστές και φοιτητές που διεκδικούν τον δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Η μεγάλη πλειονότητα των διαδηλώσεων φέτος δεν είχαν άδεια από τις Αρχές για να περάσουν από την Αλαμέδα, βασική λεωφόρο της πρωτεύουσας, και αντί γι’ αυτό κατευθύνονταν σε τομείς της πόλης λιγότερο εμπορικούς και με μεγαλύτερη άνεση για τους μπάτσους στο να τις καταστείλουν.
Σε αυτή την διαδήλωση, οι συγκρούσεις με την αστυνομία κράτησαν σχεδόν 4 ώρες συνεχόμενες, κατά τη διάρκεια των οποίων καταστράφηκε μεγάλο μέρος του συστήματος ελέγχου της κυκλοφορίας, στάσεις λεωφορείων και φωτεινοί σηματοδότες. Επίσης πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε υποκαταστήματα της εταιρείας τηλεφωνίας Claro, τράπεζες, ενώ έγινε πλιάτσικο και σε δύο φαρμακεία.
Ανάμεσα στις επιθέσεις που έλαβαν χώρα φιγουράρει και αυτή ενάντια σε μια αστυνομική κλούβα που μετέφερε μπάτσους εκείνη τη στιγμή. Όταν τα ένστολα γουρούνια είδαν έντρομα τις ορδές του κόσμου να εφορμούν καταπάνω τους, χρειάστηκαν να εγκαταλείψουν το όχημα με τα όπλα ανά χείρας και να τραβηχτούν ως ένα παρακείμενο λόφο για να γλυτώσουν. Στο μεταξύ το όχημα που τους μετέφερε καταστράφηκε από τους εξεγερμένους.
Αντίστοιχο περιστατικό συνέβη και στην οδό 18, στο κέντρο του Σαντιάγιο, όταν μια καμιονέτα των δεσμοφυλάκων έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε με μια διαφημιστική πινακίδα. Εκείνη τη στιγμή ο συνοδηγός διέφυγε τρέχοντας, ενώ ο οδηγός εισέπραξε μερικές ξυλιές και πετροβολήθηκε προτού καταφέρει να την κάνει. Το όχημα που βρισκόταν καταμεσής του δρόμου δέχτηκε επίθεση από μεγάλο πλήθος κουκουλωμένων οι οποίοι ενόσω το διακοσμούσαν με συνθήματα και επιχειρούσαν να το πυρπολήσουν, έκαναν ταυτόχρονα απόπειρες να το ανοίξουν. Τελικά μια αύρα των καραμπινιέρων έφτασε στο σημείο προς υπεράσπιση της καμιονέτας, για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια πως εντός του ήταν κρυμμένοι δύο ακόμα δεσμοφύλακες.
Μετά το τέλος της πορείας επί της Αλαμέδα, που κατέληξε σε συγκρούσεις με τους καραμπινιέρους, τραυματίες μπάτσους, φθορές σε ιστορικά μνημεία, συνθήματα σε προσόψεις κτηρίων, κατεστραμμένα κιγκλιδώματα, κάδους πυρπολημένους, επιθέσεις σε φυλάκια ασφαλείας, σπασμένες λάμπες και δημοτικούς γλόμπους, ξηλωμένους πυροσβεστικούς κρουνούς και γενικότερα φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, ο Δήμος του Σαντιάγο ανακοίνωσε ότι το ύψος των καταστροφών ξεπερνούσε τα 122 εκατομμύρια πέσος (σχεδόν 200.000 ευρώ). Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστη το σύστημα σηματοδότησης της κυκλοφορίας, με 146 πινακίδες ολοκληρωτικά κατεστραμμένες, 19 φωτεινούς σηματοδότες και 13 στάσεις της εταιρείας μέσων μαζικής μεταφοράς Transantiago. Οι τραυματίες μπάτσοι φαίνεται να είναι μερικές δεκάδες, ενώ από τους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους του Σαντιάγο, προσήχθησαν 472 άτομα, εκ των οποίων 28 πέρασαν από δικαστικό έλεγχο, κατηγορούμενα κυρίως για φθορές και επιθέσεις σε καραμπινιέρους. Η πιο σοβαρή περίπτωση είναι αυτή του Αντριάν Βίγια Καγιουκέο [Adrián Villa Cayuqueo], στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επίθεση με μολότοφ εναντίον της προαναφερθείσας καμιονέτας των δεσμοφυλάκων που κατέληξε σχεδόν καμένη. Ο Αντριάν αντιμετώπισε μια ακροαματική διαδικασία που κίνησε εναντίον του ο εμετικός θεσμός των ανθρωποφυλάκων. Το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση του συντρόφου  για τις επόμενες 80 μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η περίοδος της προκαταρκτικής έρευνας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε