Αλαλούμ στην Εκπαίδευση


Άδεια ταμεία, παύσεις πρυτάνεων, διοικητικά κωλύματα και ανεφάρμοστες ρυθμίσεις διαμορφώνουν το σκηνικό στην Εκπαίδευση. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σύνθετα από την απόπειρα συμβίωσης στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας των παραγόντων οι οποίοι εκπόνησαν τον περιβόητο νόμο – πλαίσιο και εκείνων οι οποίοι των πολέμησαν. Στο μεταξύ, σε μισό εκατ. ευρώ (!) φέρεται το κόστος από την αλλαγή ονόματος του υπουργείου. 


Πληροφορίες κάνουν λόγο για αναβρασμό στο Μαρούσι. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του νόμου - πλαισίου, ωστόσο, σκέφτεται να καταλήξει σε κάποιες τροποποιήσεις αφενός για να τον καταστήσει πιο λειτουργικό, αφετέρου για να κρατήσει ισορροπίες μετά την τοποθέτηση στη θέση του υφυπουργού Παιδείας του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχε διατυπώσει δημόσια και ρητά αντιρρήσεις επί των προωθούμενων ρυθμίσεων.


«Πονοκέφαλο» για τον κ. Αρβανιτόπουλο φέρεται να αποτελεί και η στάση της Άννας Διαμαντοπούλου, για την οποία οι αλλαγές στο νόμο θα λειτουργήσουν ως casus belli. Η πραγματικότητα η οποία περιγράφεται ανάγεται σε σημαντικό πολιτικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ, όπου «ξορκίζουν» την αναστάτωση που θα προκαλούσε μία αποχώρηση της τέως υπουργού Παιδείας.


Τα νέα ηγετικά στελέχη του χαρτοφυλακίου βρίσκονται στο στάδιο των ζυμώσεων και πρόκειται να τοποθετηθούν ως προς τις ενδεχόμενες αλλαγές στο νόμο – πλαίσιο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις. Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων θα καθορίσουν τις γενικότερες εξελίξεις στο χώρο της Εκπαίδευσης, όπου μία ενδυναμωμένη αντιπολίτευση -μέσα κι έξω από τα Πανεπιστήμια- τηρεί στάση αναμονής με το βλέμμα στους δρόμους.


Βαθιά ανησυχία για την επικρατούσα κατάσταση στα Πανεπιστήμια εκφράζει η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «η πολιτική της -μέχρι την προκήρυξη των εκλογών- ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που αντί για τη συνεννόηση και τη συναίνεση, επέλεξε την απαξίωση των πανεπιστημιακών και την αντιπαράθεση με τους εκλεγμένους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, δημιούργησε ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ και δυστυχώς οδηγεί στην καθολική απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου».


Οι πανεπιστημιακοί θέτουν ως προτεραιότητα την έγκριση των προϋπολογισμών για το τρέχον οικονομικό έτος από τις Συγκλήτους και στη συνέχεια από το υπουργείο. Επιπλέον, στέκονται στην ανάγκη συγκρότησης διοικήσεων στα ΑΕΙ το φθινόπωρο. Παράλληλα, ζητούν «να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τις απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, με βάση τις θέσεις της Ομοσπονδίας (όπως ένα σύστημα διοίκησης, που θα παρέχει την εγγύηση θεσμικών αντιβάρων, με διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες της Συγκλήτου και του Συμβουλίου, η διάρθρωση των Σχολών με Προγράμματα Σπουδών, Τμήματα ή και Τομείς ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε Σχολής, και η εκλογή των Κοσμητόρων με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη ΔΕΠ), ώστε να διευκολυνθεί γενικότερα η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και να καταστεί δυνατή η συνεννόηση για τη μεταρρύθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης».


Πέρα από το γεγονός ότι τα νέα Συμβούλια Διοίκησης τα οποία προβλέπει ο νόμος – πλαίσιο δεν έχουν εκλεγεί στα πανεπιστήμια, τα  τα ΑΕΙ διαθέτουν χρήματα για να λειτουργήσουν μόλις 3 μήνες. Παράλληλα, ακολουθεί παύση των πρυτανικών αρχών στη μέση της θητείας τους (τέλος Αυγούστου).


Στο μεταξύ, περίπου σε μισό εκατ. ευρώ (!) υπολογίζεται το κόστος από την -εκ νέου- αλλαγή ονόματος του υπουργείου Παιδείας, αφού θα χρειαστεί να αλλάξει το λογότυπο στις επιγραφές των κτιρίων, στις σφραγίδες κ.ο.κ.


Άλλες πληροφορίες θέλουν να δημιουργείται κωλυσιεργία στον ορισμό των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων του υπουργείου Παιδείας, καθώς αρνούνται να παραιτηθούν προκάτοχοί τους οι οποίοι ζητούν να αξιολογηθεί το έργο τους από εκείνους που τους διόρισαν.
Αναδημοσίευση από tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε