Ε.Ε. προς Ελλάδα: Μειώστε επιπλέον 15% τους μισθούς

 
«Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και σε αυτό το πλαίσιο το κόστος εργασίας θα πρέπει να μειωθεί κατά 15% την περίοδο 2012-2014»  

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση 41 σελίδων που θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.
Ως εκ τούτου, από το καλοκαίρι αναμένεται περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού, που θα πέσει κάτω από τα 400 ευρώ καθαρά για οκτάωρη εργασία, συμπαρασύροντας όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και όσες συμβάσεις υπογραφούν εκείνη την περίοδο.
 
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι περισσότερα από τα μισά των 20 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ παραμένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις στους τομείς των δικτύων μεταφορών, του τουρισμού και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.
 
Πρόβλεψη για «ελάχιστο μισθό»
 
Την πρόβλεψη ενός ελάχιστου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη, ο οποίος θα είναι διαφοροποιημένος τόσο σε εθνικό όσο και κοινοτικό επίπεδο, καθώς επίσης και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας των εργαζομένων σε τομείς έντασης εργασίας αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα η Κομισιόν στο πλαίσιο συνολικού «πακέτου» με στόχο την τόνωση της απασχόλησης.
 
Πρόκειται για μια στροφή της Επιτροπής, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούσε τον ελάχιστο μισθό ως εμπόδιο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ειδικότερα για τις προσλήψεις.
 
Η σημερινή θέση της Κομισιόν είναι αντιφατική και σε σχέση με τη στάση που κράτησε έναντι της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, όπου μέσω της τρόικας επέβαλε μείωση του ελάχιστου μισθού.
 
Ειδικές περιπτώσεις
 
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων γι' αυτή την αντίφαση, η εκπρόσωπος του αρμόδιου επίτροπου για θέματα Απασχόλησης (Λάζλο Αντορς) χαρακτήρισε τις δύο χώρες ειδικές περιπτώσεις, όπου έπρεπε να ληφθούν αυτά τα μέτρα, ενώ ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ισχυρίστηκε ότι στην Ελλάδα αποφασίστηκε η μείωση, διότι τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν μεγάλες αυξήσεις μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα.
 
Το «πακέτο»
 
Η διαμόρφωση της πολιτικής απασχόλησης αποτελεί υπόθεση του κάθε κράτους-μέλους, κάτι που αναμένεται να επισημανθεί στην Επιτροπή από αρκετές χώρες και κυρίως τη Γερμανία, η οποία διαχρονικά αρνείται την εκχώρηση αυτής της αρμοδιότητας στην Ε.Ε.
 
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες «ποντάρουν» στο γεγονός ότι όπως πρόσφατα αποφασίστηκε η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης σε επίπεδο Ευρωζώνης, έτσι και τώρα θα μπορούσε να γίνει η υπέρβαση και στον τομέα της απασχόλησης. Να καθορίζονται δηλαδή οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές σε κεντρικό επίπεδο από τις Βρυξέλλες.
 
Οπως επισημαίνει στο προσχέδιο της πρότασης, ο καθορισμός ελάχιστου μισθού σε ανάλογα επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του φαινομένου της σημαντικής αύξησης της φτώχειας και μεταξύ των εργαζομένων. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, ο καθορισμός ελάχιστου μισθού μπορεί να «φρενάρει» μια εναρμόνιση προς τα κάτω των μισθών στην Κοινότητα.
 
Η εισήγηση
 
Η εισήγηση της Επιτροπής για τον ελάχιστο μισθό καλύπτει τόσο το κοινοτικό σκέλος όσο και το εθνικό. Σε κοινοτικό επίπεδο προτείνει ο ελάχιστος μισθός να είναι προσαρμοσμένος στο βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας.
 
Σε εθνικό επίπεδο εισηγείται τη γενίκευση του μέτρου που εφαρμόζεται σήμερα σε ορισμένες χώρες, κυρίως στη Γερμανία, όπου ο ελάχιστος μισθός καθορίζεται ανά κλάδο με βάση την κατάστασή του και τις προοπτικές που παρουσιάζει. Με άλλα λόγια προτείνει να μην υπάρχει ενιαίος ελάχιστος μισθός, αλλά διαφοροποιημένος.
 
Διαβούλευση εταίρων
 
Η εκπρόσωπος του κ. Αντορς τόνισε ότι οι παραπάνω αλλαγές θα πρέπει να γίνουν έπειτα από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων (εκπρόσωπο εργοδοτών και εργαζόμενων) και των κυβερνήσεων.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα ελάχιστος μισθός προβλέπεται σε 20 από τα 27 κράτη-μέλη, ενώ κυμαίνεται από 138 ευρώ στη Βουλγαρία μέχρι 1.801 ευρώ στο Λουξεμβούργο.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο «Σύμφωνο για την Απασχόληση» προσδιορίζει και τους κλάδους μεγάλης έντασης εργασίας, στους οποίους θα πρέπει, όπως τονίζει, να διευκολυνθεί η διασυνοριακή κινητικότητα των εργαζόμενων. Πρόκειται για την «πράσινη» οικονομία, την υγεία με έμφαση στην φροντίδα των ηλικιωμένων, καθώς επίσης και οι νέες τεχνολογίες.
Αναδημοσίευση από thepressproject.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε