Πολυτεχνείο 2011. Επέτειος στην χρονιά της συγκυβέρνησης και των νέων μέτρων



- Οι φόβοι κυβέρνησης και αστυνομίας για «μεγάλα επεισόδια»
- Οι φετινές διαφοροποιήσεις των διαδηλωτών
- Λιγότερα χημικά; Ντεμπούτο του "Αίαντα";
- Οι «στόχοι» και το... πρώην άσυλο στα Πανεπιστήμια
- «Θεσμοθέτηση» των προληπτικών προσαγωγών
- Δεκάδες Εισαγγελείς
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα
  

Αστυνομοκρατούμενο θα είναι το κέντρο της Αθήνας, από σήμερα έως την Πέμπτη, λόγω των τριήμερων εκδηλώσεων για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου. Περίπου 7.000 αστυνομικοί και δεκάδες εισαγγελείς θα βρίσκονται σε ετοιμότητα από σήμερα, γιατί όπως διαρρέεται εδώ και ημέρες από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το ενδεχόμενο επεισοδίων είναι αρκετά μεγάλο.

Ο αστυνομικός σχεδιασμός κατά την φετινή πορεία στις 17 Νοεμβρίου παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από εκείνους για τις αντίστοιχες πορείες των περασμένων ετών.

Οι... πονοκέφαλοι



Αρχικός «πονοκέφαλος» των επιτελών της αστυνομίας είναι η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της πολιτικής και εκπαιδευτικής ηγεσίας. Οι αρχικές εισηγήσεις είναι να μην καταθέσουν στεφάνια η υπουργός Παιδείας ή άλλοι πολιτικοί παράγοντες επειδή θεωρείται βέβαιο ότι θα σημειωθούν επεισόδια και μια ενδεχόμενη αστυνομική παρουσία μέσα στο ιστορικό ίδρυμα, λόγω του ότι δεν ισχύει το άσυλο πλέον, θα έριχνε λάδι στην φωτιά με απρόβλεπτες συνέπειες μέχρι και την Πέμπτη.

Ο δεύτερος «πονοκέφαλος» των αστυνομικών είναι η ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, των αναρχικών ομάδων και της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης (Α/Κ) Αθήνας . Η συγκέντρωση των οποίων θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος  στις 3.00’ το μεσημέρι και η πορεία είναι μόνο για το Σύνταγμα. Αυτή η διαφοροποίηση καθώς και η πρωτοφανής συγκέντρωση πληροφοριών εδώ και πάρα πολλές ημέρες, από την κρατική ασφάλεια, την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ (ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγω ότι χρησιμοποιήθηκε και το περιβόητο «βαλιτσάκι» με το οποίο παρακολουθούνται κινητά τηλέφωνα) οδηγούν την αστυνομία να μιλά για «τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την εξουσία» από την πλευρά των αναρχικών και άλλων ομάδων αυτού του χώρου. 

Ο τρίτος «πονοκέφαλος» της αστυνομικής ηγεσίας είναι η διέλευση της κεντρικής πορείας από την Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά από την Βουλή. Σκοπός τους είναι να αποκλειστεί το τμήμα αυτό της λεωφόρου, όπως γίνεται συνήθως, με το ατσάλινο φράγμα στο ύψος των πάλαι ποτέ «λουλουδάδικων» , επειδή εκτιμούν ότι το Κοινοβούλιο θα είναι ένας από τους μεγάλους «στόχους» των διαδηλωτών. Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής από το Σάββατο ζήτησε η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης να έχει τελειώσει την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη, έτσι ώστε ουσιαστικά η Βουλή να μην λειτουργεί την Πέμπτη.  Οι επαφές αξιωματικών με την επιτροπή εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο αν υπάρξει εναλλακτική διαδρομή της πορείας, κάτι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

«Να μην καεί η Αθήνα»

Το περασμένο Σάββατο, ένα 24ωρο μετά από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο νέος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον -παραμείναντα- υπουργό Προ.Πο. κ Χ. Παπουτσή. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό να μην «διασαλευτεί η τάξη, να μην καεί η Αθήνα» ώστε να μην φανεί προς τα έξω ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Του ζήτησε παράλληλα όμως και να μην «πνιγεί το κέντρο στα δακρυγόνα».
Στην συνέχεια ακολούθησε μεγάλη σύσκεψη υπό τον υπουργό, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και αστυνομικούς επιτελείς για την οριστικοποίηση των μέτρων. 


Η γενική εντολή προς τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων είναι αυτοσυγκράτηση και μεγάλη ψυχραιμία. «Επ’ ουδενί…», τους μεταφέρθηκε, «…δεν θα υπάρξει επέμβαση αν δεν δοθεί ρητή εντολή και αν πρώτα δεν γίνει προσωπική επίθεση κατά πάνω τους ή γενικευμένη επίθεση... Δεν απαντάτε σε λεκτικές επιθέσεις ή σε περιορισμένες προκλήσεις».

Η δεύτερη εντολή είναι «όσο τον δυνατόν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών». Πέρα από την πρωθυπουργική παραίνεση, οι επιτελείς της αστυνομίας εκτιμούν ότι η γενικευμένη χρήση δακρυγόνων, όπως  έγινε τον περασμένο Ιούνιο, τελικά δεν αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αφού οι «σκληροί» πυρήνες όσων συγκρούονται με τα ΜΑΤ, διαθέτουν αντιασφυξιογόνες μάσκες . 

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.:

Από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη στην διάθεση των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, ενώ έχουν ανακληθεί οι άδειες και τα ρεπό. Συγκεκριμένα:

  • 2.000 αστυνομικοί από την Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Δηλαδή 30 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) και 20 διμοιρίες από την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ).
  • Το σύνολο των δικυκλιστών, των ομάδων «ΔΙΑΣ» και «ΔΕΛΤΑ».
  • Εκατοντάδες αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας με πολιτικά οι οποίοι κυρίως θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους και προσαγωγές.
  • Η ενεργοποίηση της ειδικής ομάδας συλλήψεων.
  • Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής (το 3ο  τμήμα της ΔΑΕΕΒ) θα βρίσκονται στο «πεζοδρόμιο» με σκοπό την συλλογή πληροφοριών αλλά και την εκτίμηση της κατάστασης.
  • Εκατοντάδες πυροσβέστες μαζί με τα οχήματά τους θα είναι διασπαρμένοι σε προκαθορισμένα σημεία. Όλοι οι πυροσβεστικοί σταθμοί του κέντρου θα βρίσκονται σε επιφυλακή.
  • Σε «εφεδρεία» θα βρίσκονται πολλές ακόμα αστυνομικές δυνάμεις, από όμορους στην Αττική Νομούς, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν αν κριθεί αναγκαίο.
  • Εν τω μεταξύ γίνεται προσπάθεια, ένα τουλάχιστον από τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. να πάρει μέρος στην εναέρια εποπτεία της πορείας.  (Είναι καθηλωμένα λόγω έλλειψης συντήρησης)
  • Όσες κάμερες της τροχαίας λειτουργούν θα χρησιμοποιηθούν για την εποπτεία του χώρου.
  • Ενδεχομένως αυτή την φορά να χρησιμοποιηθεί το τεθωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού, ο γνωστός «Αίαντας» αν και εφόσον αποφασισθεί από την εξέλιξη της κατάστασης και με δεδομένο την εντολή για μικρότερη χρήση χημικών. Σε αυτό πάντως συνηγορεί ότι τις προηγούμενες ημέρες γινόντουσαν εντατικές ασκήσεις του πληρώματος  του «Αίαντα».
  • Αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση θεωρείται βέβαιο ότι την Πέμπτη θτο μεσημέρι θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό και πιθανότατα, αναλόγως των εξελίξεων και στο Πανεπιστήμιο και το Μέγαρο Μουσικής.

Οι «στόχοι» οι προσαγωγές και το άσυλο

Το… φιλόδοξο σχέδιο της ΓΑΔΑ στην περίπτωση επεισοδίων είναι η άμεση επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων και η απομόνωση του σκληρού «πυρήνα» όσων πρωτοστατούν στα επεισόδια και η σύλληψή τους. 


Κατά τα άλλα, από σήμερα φανεροί και μυστικοί αστυνομικοί φρουρούν κτίρια που σύμφωνα με την ασφάλεια ενδεχομένως να αποτελούν στόχο των διαδηλωτών ή άλλων ανεξάρτητων ομάδων. Οι «στόχοι» αυτοί είναι: Το Πολυτεχνείο, η Αμερικανική πρεσβεία και πρεσβείες ευρωπαϊκών κρατών, τα γραφεία της Ε.Ε. , τράπεζες, υπουργεία και κυρίως τα:  Οικονομικών, Εσωτερικών, και Διοίκησης και φυσικά το Κοινοβούλιο.

Από χθες σταδιακά κλείνουν οι πανεπιστημιακές σχολές στο κέντρο. Ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε είναι η περιφρούρηση των ιδρυμάτων και από ποιους. Ο υπουργός Προ.Πο. με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες «πέταξε το μπαλάκι» στις πρυτανικές αρχές ως αρμόδιες, ενώ οι σύλλογοι διδασκόντων απάντησαν ότι δεν είναι στην δική τους αρμοδιότητα, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα περιφρουρήσει όσο δύναται τις σχολές.

Η πολιτική ηγεσία, πάντως, του υπουργείου ΠροΠο αν και ο νόμος επιτρέπει πλέον την είσοδο αστυνομικών στα πανεπιστήμια μετά τον πρόσφατο Νόμο όπου πρακτικά καταργείται το άσυλο, θα ήθελε να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. Από την άλλη η αστυνομία, θέλει πάση θυσία να αποφύγει να χρησιμοποιηθούν οι σχολές  ως «ορμητήρια» επιθέσεων. Έτσι, όπως έλεγε ανώτατος αξιωματικός, πιθανόν να δούμε μια ενδιάμεση κατάσταση με την οποία την ώρα των διαδηλώσεων να υπάρξει αστυνομικός κλοιός σε σχολές όπως η Νομική και η ΑΣΟΕΕ για να αποτραπεί η κατάληψή τους.

Άλλο «όπλο» που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως ίσως και από σήμερα, από την αστυνομία θα είναι οι εντατικοί έλεγχοι  σε «ύποπτα» άτομα και η γενίκευση των προληπτικών προσαγωγών. Κατά την διάρκεια της πορείας, ένστολοι αστυνομικοί (κυρίως από τα ΜΑΤ) θα επεμβαίνουν και θα προσαγάγουν άτομα με σακίδια, κοντάρια, σφυριά κ.λπ. ακόμα και μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Κατά την διάρκεια την πορείας οι εντολές στους επικεφαλής των ΜΑΤ είναι η «συνοδεία» η περικύκλωση δηλαδή της πορείας σε σχήμα «Π». Ενώ, όπως αναφέραμε θα χρησιμοποιηθεί ο ατσάλινος φράχτης καθώς και τα κινητά μεταλλικά κιγκλιδώματα.

Δεκάδες Εισαγγελείς

Από σήμερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει τεθεί σε επιφυλακή. Συγκεκριμένα σήμερα και αύριο 11 Εισαγγελείς θα βρίσκονται σε επιφυλακή καθ’ όλο το 24ωρο στην Εισαγγελία Αθηνών, ένας από αυτούς θα βρίσκεται στην Γ.Α.Δ.Α. και τέσσερις  στην ποινική δίωξη στην Ευελπίδων, σε δύο βάρδιες. Την Πέμπτη ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου, 12 Εισαγγελείς θα βρίσκονται σε επιφυλακή, τρεις θα βρίσκονται στην ΓΑΔΑ, ενώ άλλοι τέσσερις θα βρίσκονται στην ποινική δίωξη πρωί και βράδυ. Αν χρειαστεί ο αριθμός των Εισαγγελέων θα αυξηθεί.



Κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακές ρυθμίσεις

Από την Τρίτη η ευρύτερη περιοχή του κέντρου σταδιακά θα γίνει απαγορευμένη ζώνη για τα αυτοκίνητα… Ο «αποκλεισμός» των οχημάτων θα απλώνεται από τη Συγγρού ως την Κατεχάκη και από την Πειραιώς ως την Πατησίων.

Αναλυτικά οιαπαγορεύσεις και οι αλλαγές στα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:
Α. Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων από τις 6 το πρωί της 15/11/2011 έως τις 6 το πρωί της 18/11/2011 και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες από τις 6 το πρωί της 15/11/2011 έως τις 6 το πρωί της 18/11/2011: 

Στουρνάρη, στο τμήμα μεταξύ της πλ. Εξαρχείων και της Γ’ Σεπτεμβρίου.
28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου, στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο. 

Πεζόδρομοι Τοσίτσα και Πολυτεχνείου. 
Μπουμπουλίνας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Στουρνάρη και της Λ. Αλεξάνδρας.
Τζωρτζ και Μπόταση, στο τμήμα τους μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Καποδιστρίου. 

Κάνιγγος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Χαλκοκονδύλη.
Σολωμού, στο τμήμα της μεταξύ της Γ’ Σεπτεμβρίου και της πλ. Εξαρχείων.
Καποδιστρίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μπόταση και Γ’ Σεπτεμβρίου.
Πλατεία Εξαρχείων.

Χαλκοκονδύλη, στο τμήμα μεταξύ της Γ’ Σεπτεμβρίου και της πλ. Κάνιγγος.
Αβέρωφ, στο τμήμα μεταξύ 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και Μάρνης.
Βερανζέρου, στο τμήμα μεταξύ Κάνιγγος και Μάρνης.

Σπ. Τρικούπη, στο τμήμα μεταξύ Λ. Αλεξάνδρας και της πλ. Εξαρχείων.
Σόλωνος, στο τμήμα μεταξύ Ιπποκράτους και Πατούσα.

Β. Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων από τις 6 το πρωί έως τις 24.00 και διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες από τις 14.00 της 17/11/2011 έως του πέρατος των μέτρων: 

Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο. 

Πλατεία Ομονοίας.
Αιόλου, στο τμήμα μεταξύ Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.
Σταδίου σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο. 
Πλατεία Συντάγματος.

Β. Γεωργίου Α’, σε όλο το μήκος της. 
Λ. Β. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο. 

Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Γέλωνος, στο τμήμα μεταξύ Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.

Π. Κόκκαλη, στο τμήμα μεταξύ Γέλωνος και Λ. Β. Σοφίας. 

Δορυλαίου, στο τμήμα μεταξύ Π. Κυριακού και Λ. Β. Σοφίας.

Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ Αθ. Διάκου και Λ. Αμαλίας. 

Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα μεταξύ Ιεράς οδού και πλ. Ομονοίας. 
Αθηνάς, σε όλο το μήκος της.

Ερμού, στο τμήμα μεταξύ Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς). 

Τσόχα, σε όλο το μήκος της.

Σούτσου, στο τμήμα μεταξύ πλ. Μαβίλη και Τσόχα.

Ζαχάρωφ, στο τμήμα μεταξύ Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Β. Σοφίας. 

Λ. Κηφισίας, στο τμήμα μεταξύ Λ. Κατεχάκη και Λ. Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα μεταξύ Λ. Κατεχάκη και Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Φειδιππίδου, στο τμήμα μεταξύ Λ. Μεσογείων και Λ. Β. Σοφίας. 
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα μεταξύ Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,

Β. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, στο ανερχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας προς το ξενοδοχείο «Hilton».
Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Β. Κων/νο.

Γ. Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων από 16.00 της 16/11/2011 έως τις 24.00 της 17/11/2011 και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες από τις 14.00 της 17/11/2011 έως του πέρατος των μέτρων στις παρακάτω οδούς: 

Βασ. Αλεξάνδρου, Βεντήρη, Χ. Μέξη, Ηριδανού, στο τμήμα μεταξύ Λεωφ. Βασ. Σοφίας και Μιχαλακοπούλου. 

Αιγινήτου, στο τμήμα μεταξύ Λεωφ. Βασ. Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου. 
Λούρου, Λαμψάκου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, στο τμήμα μεταξύ Λεωφ. Βασ. Σοφίας και Μιχαλακοπούλου.

Καρτάλη, Λυκαωνίας, Αγγ. Πυρρή στο τμήμα μεταξύ Λεωφ. Βασ. Σοφίας και Εβρου.
Ξενίας, στο τμήμα μεταξύ Λεωφ. Βασ. Σοφίας και Μιχαλακοπούλου.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ). 

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί από 15 έως 17.11.2010 να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

δολερός / http://news.radiobubble.gr/2011/11/2011.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε