Με προσφυγές στο ΣτΕ και καταλήψεις απαντούν τα ΑΕΙ

Μάλιστα η θέση της Αννας Διαμαντοπούλου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς επεκτείνεται η αναταραχή σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, όπου τα μαθήματα αρχίζουν σε λίγες μέρες, χωρίς βιβλία, εκπαιδευτικούς, πρόγραμμα και επαρκή σχεδιασμό.
Η φωτιά των καταλήψεων που ήδη έχει εκδηλωθεί σε περισσότερες από 220 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ δείχνει ότι έως το τέλος της εβδομάδας όλα τα ιδρύματα θα «περάσουν» στα χέρια των αγωνιζόμενων φοιτητών.
Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια προγραμματίζονται, ενώ πρόθεση των φοιτητών είναι να ενωθούν με το κίνημα των αγανακτισμένων, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση.
Το έδαφος γι' αυτή την κατάσταση όμως -λένε οι καθηγητές- το έστρωσε η υπουργός, τόσο με τις διατάξεις που υιοθέτησε όσο και με τις συνεχείς επιθέσεις της στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Οι σχέσεις του υπουργείου με τους πανεπιστημιακούς έχουν διαρραγεί, αφού η Αννα Διαμαντοπούλου δεν παύει να απαξιώνει τους καθηγητές και τους πρυτάνεις, αποδίδοντας τις αντιδράσεις σε μερίδα «βολεμένων» που δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα. Αυτή την τακτική φαίνεται να την επέλεξε καθώς οι δημοσκοπήσεις ευνοούσαν το προφίλ της αδιαλλαξίας και της υποτιθέμενης σύγκρουσης με το καθηγητικό κατεστημένο.
Ο νέος νόμος προκαλεί σημαντικές, απρόβλεπτες παρενέργειες τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Ν.Δ. Οι νεολαίες τους ξεκίνησαν «αντάρτικο» εναντίον του νόμου που ψήψισαν και τα δύο κόμματα στη Βουλή. Ισως, όμως, το σημαντικότερο σ' αυτή τη φάση, όπως λένε οι ίδιοι οι φοιτητές, είναι ότι η «μεταρρύθμιση» κατάφερε να ενώσει διαφορετικές παρατάξεις εναντίον της.
Οι πρυτάνεις συνεδρίαζαν εκτάκτως έως αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Λαύριο, παρουσία συνταγματολόγων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην υποβολή προσφυγών στο ΣτΕ για όσα σημεία εκτιμούν ότι αντίκεινται στο Σύνταγμα, με πρώτο και κύριο αυτό που αναφέρεται στη συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης. Ωστόσο, δεν προτίθενται να καταθέσουν όλα τα πανεπιστήμια προσφυγές. Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώνονται κατά καιρούς ότι «οι καθηγητές κλείνουν το μάτι στους φοιτητές για καταλήψεις», επισήμαναν ότι όχι μόνο είναι υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων αλλά θα πάρουν κάθε πρωτοβουλία για να μη σταματήσει η λειτουργία τους, ενώ θεωρούν βέβαιο ότι το ανεφάρμοστο των διατάξεων θα διαπιστωθεί στην πράξη.
Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης Γ. Μυλόπουλος, μιλώντας στην «Κ.Ε.» εμφανίσθηκε απαισιόδοξος:
«Αυτή την αναταραχή θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει αν το υπουργείο δεν είχε τηρήσει αδιάλλακτη στάση και είχε ακούσει τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για μια μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού χαρακτήρα των ΑΕΙ. Δυστυχώς, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο γιατί το "θεριό" ξύπνησε. Οσο για τη φημολογία ότι τις κινητοποιήσεις τις υποκινούν οι πανεπιστημιακοί, η αλήθεια είναι ότι τις υποκινεί το υπουργείο, που με την αδιάλλακτη στάση του και την υβριστική συμπεριφορά της υπουργού (ακόμη και πριν από λίγες μέρες), έχει οδηγήσει τα πράγματα στο απροχώρητο».
Οι καθηγητές έχουν αρχίσει ήδη τις γενικές συνελεύσεις τους και στο Πολυτεχνείο αποφάσισαν 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο, ενώ ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης καλεί τους καθηγητές να μη συμμετάσχουν στις διαδικασίες για τη συγκρότηση των νέων οργάνων, όπως επιτάσσει ο νέος νόμος.
*«Πρέπει να επικρατήσει η αίσθηση του ευρύτερου εθνικού συμφέροντος. Μια εκεχειρία μεταξύ υπουργείου και πανεπιστημίων θα οδηγούσε σε ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία» τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος.

Αναδημοσίευση από enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε