Special Olympics: Το απάνθρωπο σύστημα οργανώνει φιέστα φιλανθρωπίας

Τα παθήματα του 2004 δεν έγιναν μαθήματα. Η Αθήνα ανέλαβε και τελικά υλοποιεί τη διοργάνωση των Special Olympics, των παγκόσμιων αγώνων για ανθρώπους με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες. Το επίσημο κόστος τ...ων Αγώνων είναι 27 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όταν ρωτήθηκε η πρόεδρος των Special Olympics, Γιάννα Δεσποτοπούλου για το πραγματικό κόστος τόσο των αγώνων όσο και των τελετών έναρξης και λήξης, αρνήθηκε να απαντήσει! («Ελευθεροτυπία», 25/6).

Και δεν είναι μόνον το κόστος. Πολλοί φορές έχουν ήδη καταγγείλει το μη σύννομο των διαδικασιών όλης της διεξαγωγής, τη μη ύπαρξη προϋπολογισμού, το γεγονός ότι τους αγώνες ουσιαστικά τους διοργανώνει μια εταιρεία.

Σε οργισμένη ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κάνει λόγο για «κοσμοπολίτικο γεγονός της φιλανθρωπίστικης αντίληψης της αναπηρίας». Να τι λέει η ανακοίνωση με την οποία συμφωνούμε απόλυτα:

«Σήμερα η Φλόγα των Special Olympics προσπαθεί να σκιάσει τις ευθύνες τόσο της προηγούμενης όσο και της τωρινής κυβέρνησης, που επέλεξαν τη χρηματοδότηση των “φιλάνθρωπων” των Special Olympics, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται εκτός σχολείων, με μόνη στήριξη την οικογένειά τους, την ίδια εποχή που το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να στηρίξει τη λειτουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία […] Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της και το πραγματικό διακύβευμα: το κόστος μόνο για την τελετή έναρξης των Special Olympics ισούται περίπου με τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των φορέων ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης ΑμεΑ της Αττικής μεταξύ των ετών 2010-2011».

Η ΕΣΑμεΑ εξηγεί ότι «εάν δεν ληφθούν μέτρα έστω και τώρα, οι περισσότεροι υποστηρικτικοί φορείς κινδυνεύουν με “λουκέτο”, με άμεση συνέπεια τα άτομα με αναπηρία να βρεθούν εκτός εκπαίδευσης, εργασίας και στήριξης και οι εργαζόμενοι σε αυτά να βρεθούν στην ανεργία. Ας γίνει γνωστό ότι οι επιχορηγήσεις όλων των φορέων μειώθηκαν δραστικά το έτος 2010, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε ένα μέρος των επιχορηγήσεων σε κανένα φορέα για το 2011. […] Την ώρα που η Πολιτεία χρηματοδοτεί μια φιέστα που προβάλλει το άτομο με αναπηρία ως αντικείμενο ελέους, το ΙΚΑ μειώνει στο μισό την δημόσια συμμετοχή στην αγορά τεχνικών βοηθημάτων που αποτελούν όρο επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία […] Από σήμερα μέχρι τη λήξη των Special Olympics, η χώρα θα βιώσει την υποκρισία του “φαίνεσθαι” των δημοσίων σχέσεων, της συγκάλυψης της πραγματικής κατάστασης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, και από την άλλη προβολείς στραμμένοι πάνω στην κατασπατάληση χρημάτων υπέρ της φιέστας της φιλανθρωπίας».

Η κ. Δεσποτοπούλου ανέλαβε με το αζημίωτο να παρουσιάσει μια Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την απάνθρωπη κυβέρνηση του μνημονίου και τον σάπιο ελληνικό αθλητισμό. Οι ΑΜΕΑ, αποδεικνύουν, με την ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας τους, ότι δεν έφαγαν τη φόλα. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και οι υπόλοιποι.
του Πέτρου Τσάγκαρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε