Για Την Αίγυπτο....

    ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ-ΤΥΝΗΣΙΑ 

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ



Σε μία περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει, η λιτότητα, η ανεργία, η καταστρατήγηση των δημοκρατικών ελευθεριών και η φτώχεια έχουν γίνει καθημερινότητα για την πλειοψηφία του κόσμου. Στην άλλη όψη του νομίσματος έχουμε την πολιτική αστάθεια σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Από τις εξεγέρσεις της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη, τις μεγάλες γενικές απεργίες μέχρι τις επαναστάσεις στη Μέση Ανατολή. Με αφορμή την αυτοπυρπόληση ενός 26χρονου πτυχιούχου ξέσπασε ένα ντόμινο εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο. Η εξέγερση στην Τυνησία κατάφερε να διώξει το δικτάτορα Μπεν Αλί, στη συνέχεια απλώθηκε στην Υεμένη, την Ιορδανία, το Μαρόκο με αποκορύφωμα τα γεγονότα της Αιγύπτου. Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα την αποσταθεροποίηση της κυριαρχίας του δυτικού ιμπεριαλισμού σ’ αυτές τις χώρες.

Αίγυπτος


Την Παρασκευή 11 Φλεβάρη παραιτήθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο επί 30 χρόνια δικτάτορας της χώρας. Χρειάστηκαν 18 μέρες μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στο     καθεστώς, η συμμετοχή εκατομμυρίων κόσμου που κατάφεραν να διώξουν την αστυνομία από τους δρόμους του Καϊρου από τις πρώτες μέρες, η ανυπακοή των φαντάρων απέναντι στους αξιωματικούς να χτυπήσουν τις διαδηλώσεις αλλά και το ξέσπασμα απεργιών σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας. Από τη δεκαετία του 90 και μετά, με την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ, ξεκίνησε μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη και ο μέσος μισθός του Αιγύπτιου συμπιέστηκε στα 2 δολάρια την ημέρα. Όλα αυτά διαμόρφωσαν μια εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνία της Αιγύπτου, η οποία όλα αυτά τα χρόνια σιγόβραζε…


Πλατεία Ταχρίρ- Πλατεία της Ελευθερίας


Από την πρώτη κιόλας μέρα, η πλατεία Ταχρίρ αποτέλεσε το κέντρο των κινητοποιήσεων και αναδείχτηκε σε σύμβολο αντίστασης: από την οργάνωση οδοφραγμάτων για προστασία όλων των διαδηλωτών, το χαρακτηρισμό της επανάστασης από το χότζα στην προσευχή της Παρασκευής σα μια επανάσταση των μουσουλμάνων, των χριστιανών και των άθεων, την ανθρώπινη αλυσίδα που έφτιαξαν χριστιανοί για να περιφρουρήσουν τη μουσουλμανική
προσευχή μέχρι τη λαϊκή συνέλευση που συγκροτήθηκε πρόσφατα και διεκδικεί να έχει λόγο στα επόμενα βήματα των εξελίξεων.

Το καθεστώς προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να καταστείλει τους διαδηλωτές απαγορεύοντας την κυκλοφορία από τις 6μμ και μετά, βγάζοντας παρακρατικούς που διαδήλωναν υπέρ του υπάρχοντος καθεστώτος, βάζοντας ελεύθερους σκοπευτές να χτυπάνε στο ψαχνό, κόβοντας το διαδίκτυο. Αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής ήταν ο θάνατος περισσότερων από 300 διαδηλωτών και ο τραυματισμός χιλιάδων. Παρ’ όλα αυτά, καμία από αυτές τις πρακτικές δεν κατάφερε να μπει εμπόδιο στην ορμή αυτού του κινήματος, το οποίο συνεχίζει να διεκδικεί πιο διευρυμένες δημοκρατικές ελευθερίες σε σχέση με αυτές που είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν είτε ο στρατός που ανέλαβε την εξουσία είτε η «δημοκρατική» δύση.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα χαρακτηριστικά των εξεγέρσεων αυτών έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή. Ο εκδημοκρατισμός της Αιγύπτου μπορεί να σημάνει τη διακοπή μίας σειράς από συμφωνίες για την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών ή τη συνεργασία με το Ισραήλ για τον αποκλεισμό των συνόρων με την Παλαιστίνη.


Η πραγματικότητα είναι ότι πέρα από τα σχέδια των από τα πάνω υπάρχει ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις και αυτός είναι το κίνημα των εκατομμυρίων που συνεχίζει να βρίσκεται στους δρόμους και να διεκδικεί.


Η στάση του εργατικού και φοιτητικού κινήματος στη χώρα μας που παλεύει ενάντια στο μνημόνιο, τη λιτότητα, την εξαθλίωση χρειάζεται να είναι στο πλευρό αυτού του κόσμου δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του.




Απέναντι σε ένα σύστημα που φτιάχνει μνημόνια στη Δύση και δικτατορίες στην Ανατολή, γεννάει τους πολέμους, την ανεργία, τη φτώχεια και το ρατσισμό μόνο η παγκόσμια ενότητα της εργατικής τάξης μπορεί να βάλει τέλος σ’ αυτή τη βαρβαρότητα.



ΣΧΗΜΑΤΑ ΕΑΑΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε