«Κραχ στα νοσοκομεία»

«Προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται παρακαλούμε να επιληφθείτε της εκκένωσης των κλινικών από ασθενείς και της μεταφοράς τους σε κλινικές άλλων νοσοκομείων». Η επιστολή της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας προς τον περιφερειάρχη είναι σαφής. Και δεν αφορά, βέβαια μόνο το νοσοκομείο του Ρίο ή την Αχαϊα. Τα νοσοκομεία όλης της χώρας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναταραχή.

«Προχωράμε σε έκτακτη γενική συνέλευση την Τρίτη 16 Μαρτίου. Μαζεύουμε τις δηλώσεις επίσχεσης, προγραμματίζουμε τις κινητοποιήσεις και συντονίζουμε το εφημεριακό κραχ. Ξεκινάμε επίσχεση εργασίας από την Τετάρτη 17 Μάρτη» μας λέει ο Γιάννης Κούτρας από την νοσοκομειακή επιτροπή του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, με βάση τις αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ και των κατά τόπους Ενώσεων οι νοσοκομειακοί, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι, γιατροί έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν: Σε επίσχεση εργασίας μετά τις 16 Μαρτίου σε όποιο νοσοκομείο δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Να μη συναινέσουν σε ανασφαλή προγράμματα εφημεριών. Να καταρτίζουν προγράμματα εφημεριών με 4 εφημερίες ανά γιατρό.

Οι κινητοποιήσεις έρχονται σαν απάντηση στις περικοπές που ήδη έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση βάση του Προγράμματος Σταθερότητας - καταρχήν όσον αφορά τις εφημερίες: Τα χρήματα που δαπανήθηκαν πέρσι για τις εφημερίες ήταν 460 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2010 ο προϋπολογισμός προέβλεπε αρχικά 395 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία με την περικοπή του 10% θα φτάσουν τα 358 εκατομμύρια ευρώ - δηλαδή 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, μια περικοπή που πλησιάζει το 30%!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πιέζει για την άμεση εφαρμογή των μέτρων με την σκληρή τήρηση του «12μορίου». Σε έγγραφό που απέστειλε ο ΓΓ Υγείας απαιτεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων «η μηνιαία δαπάνη εφημεριών ανά νοσοκομείο να αντιστοιχεί στο 12μόριο της συνολικής εγκριθείσας ετήσιας πίστωσης», με δύο λόγια ζητάει τα προγράμματα εφημεριών να βγαίνουν με βάση τις λογιστικές ανάγκες του Προγράμματος Σταθερότητας, με 30% λιγότερα κονδύλια μηνιαία - και αν δεν φτάνουν, «κόψτε γιατρούς από τις εφημερίες». «Δύο εφημερεύοντες λιγότεροι την επόμενη γενικής εφημερίας με 40 εισαγωγές θα σημάνουν ακόμα και δύο-τρεις θανάτους ασθενών που θα μπορούσαν αλλιώς να αποφευχθούν» επεσήμαναν γιατροί στη συνέντευξη τύπου της ΕΙΝΑΠ.

Περικοπές

Την ίδια στιγμή, με τις περικοπές σε νοσοκομειακό επίδομα, επίδομα βιβλιοθήκης, δώρα, επίδομα αδείας και με την αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναμένεται να χάσουν από 5.000-8000 ευρώ το χρόνο ανάλογα με το βαθμό τους.

Οι καθαρές αποδοχές ενός ειδικευόμενου είναι 1210 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με την προπέρσινη σύμβαση. Με αυτές τις περικοπές, καθώς και με το πάγωμα των 2000 προσλήψεων - παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις ότι αυτό δεν θα ισχύσει στην υγεία - η κυβέρνηση αποδυναμώνει τα νοσοκομεία και στην ουσία ακυρώνει στην πράξη τη σύμβαση που είχε υπογράψει με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Την ίδια στιγμή ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση 1,4 δις στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων.

Το πρωί της Τρίτης 16 Μαρτίου οι νοσοκομειακοί γιατροί μαζί με τους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου. Στο Κρατικό της Νίκαιας οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης και συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 22 Μάρτη. Αυτή είναι η στιγμή για κοινή απεργιακή δράση όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία, νοσηλευτών, γιατρών, διοικητικών και λοιπού προσωπικού για να μην περάσουν οι περικοπές του Προγράμματος Σταθερότητας που πάνε να διαλύσουν ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε