Απεργία πείνας Γάλλων φοιτητών κατά της ιδιωτικοποίησης στη δημόσια παιδεία


Σε απεργία... πείνας κατέφυγαν δυο Γάλλοι φοιτητές, προσπαθώντας να αναγκάσουν την πολιτική εξουσία να αντιληφθεί τη σοβαρότητα των αιτημάτων τους, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις στην Ανώτατη Δημόσια παιδεία.

«Είμαι έτοιμος να φτάσω ως τα άκρα», δηλώνει ο 22χρονος David Caunègre, πρωτοετής φοιτητής Ιστορίας, στο πανεπιστήμιο Bordeaux III. Και πράγματι, μαζί με το συμφοιτητή του, Nathan, έχουν ήδη επιλέξει να φτάσουν μέχρι τα άκρα για να υπερασπιστούν τα πολιτικά τους πιστεύω: από τη Δευτέρα βρίσκονται σε απεργία πείνας, με σκοπό να διαδηλώσουν κατά των ιδιωτικοποιήσεων στη Δημόσια Παιδεία.

Η εν λόγω διαμαρτυρία, ωστόσο, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Από το Φεβρουάριο πάνω από τα μισά γαλλικά πανεπιστήμια βρίσκονταν υπό κατάληψη, διαδηλώνοντας κατά του διαβόητου νόμου «LRU», ο οποίος εισήγαγε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ανοίγοντας το δρόμο, στην ουσία, για την εισαγωγή των ιδιωτικών κεφαλαίων σε αυτή. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, η μαζικότητα των κινητοποιήσεων έχει εξασθενήσει, υπό το βάρος των κυβερνητικών πιέσεων στα συνδικάτα και των απειλών για μια «χαμένη εξεταστική».

Και ενώ υπό αυτές τις συνθήκες τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν αρχίσει και πάλι τα μαθήματα, οι δυο φοιτητές από το Bordeaux III αποφάσισαν να μην παραδώσουν τα όπλα τόσο εύκολα. «Αγωνιζόμαστε επί μήνες, αλλά τα αιτήματά μας δεν εισακούονται. Πρέπει να φτάσουμε στα άκρα για να μας λάβουν σοβαρά υπόψη;», αναρωτιέται ο David και προσθέτει: «Σε μερικά πανεπιστήμια υφίστανται ήδη «διπλώματα» που τιτλοφορούνται «Michelin» ή «Dassault»! Ποιος, όμως, θα χρηματοδοτήσει τις ανθρωπιστικές σπουδές, όπως την ιστορία; Σίγουρα όχι η Coca Cola, ούτε και η Danone». Και αυτή είναι μόνο μια πτυχή του νόμου «LRU», ο οποίος ανοίγει την ουσία την «πόρτα» σε όλες τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να «χρηματοδοτήσουν», αλλά στην πραγματικότητα να ελέγξουν τη δημόσια παιδεία.

Ήδη οι απεργοί πείνας έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της εθνικής επιτροπής κινητοποίησης των φοιτητών, η οποία έχει αποστείλει επιστολή προς το Γάλλο Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και προς τους υπουργούς του, προβάλλοντας τα αιτήματα των δύο απεργών. «Μέσω αυτής της απεργίας πεινάς, είμαι πεπεισμένος ότι κανείς πλέον δε θα μπορεί να αγνοήσει το κίνημά μας», δηλώνει με αποφασιστικότητα ο David.

Πηγή: Liberation

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1η Μάη -Δεν είναι αργία ,είναι απεργία. Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Μπετόβεν: Άνθρωπος , συνθέτης και επαναστατης (Μέρος Α)

Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς πρέπει να την καταπολεμήσουμε